Priporočamo
Paulo Coelho

NOVO: Marko Pogacar - Bog ne bo pomagal

 

Po treh letih pri založbi V.B.Z. nadaljujemo z našo osnovno založniško dejavnostjo - predstavitvijo sodobne hrvaške književnosti. Tokrat predstavljamo eno izmed kritiško bolj aklamiranih del zadnjega desetletja, zbirko kratkih zgod Marka Pogacarja, ki je gotovo eden najvidnejših, kritiško pripoznanih in nagrajevanih avtorjev s širšega regionalnega literarnega miljeja.

Bog ne bo pomagal, zbirka enajstih kratkih zgodb, je avtorjev prozni prvenec, o katerem se je ob originalni izdaji govorilo, da je to literatura, ki v hrvaški književnosti ali celo širše nima primerjave. Za knjigo je Pogacar prejel nagrado Edo Budiša za najboljšo zbirko kratkih zgodb leta 2012. Kot enaindvajseto delo v zbirki Izbranih del hrvaške književnosti je Bog ne bo pomagal hkrati tudi delo enaindvajsetega stoletja, casa, od katerega imamo do zdaj malo ali veliko – kdo ve – in ki ga, tako kot vedno, stežka ujamemo in osmislimo v njegovi aktualnosti. Pogacarju ga je nedvomno uspelo nekaj zajeti, uspelo mu ga je zajeti na idiosinkraticen, aktualen ter stilsko in konceptualno izviren nacin. Delo predstavlja prelom in prag, ki v zbirko in s tem tudi v slovenski literarni prostor vnaša nov cas in novo fikcijo.

Marko Pogacar je bil rojen leta 1984 v Splitu, do zdaj je objavil pet pesniških zbirk, tri zbirke esejev, potopis in zbirko kratkih zgodb. Je eno najvidnejših, najdejavnejših in najpotententnejših imen hrvaške in širše regionalne literarne scene. Kar dokazujeta tako mednarodna prepoznavnost in visoka kritiška priznanost, njegova dela so prevedena že v docela trideset jezikov, kot tudi novum njegovega ustvarjanja, vsebinsko in formalno. Deluje kot urednik pri razlienih hrvaških založbah in v razlienih medijih objavlja kritiška, esejistiena in publicisticna besedila. Za svoja dela je prejel številne nagrade – nagrado navrh jezika za najboljši pesniški rokopis; nagrado kvirin za najboljši prvenec 2006; nominacijo za nagrado kiklop za najboljšo pesniško knjigo 2007 in 2013; nagrado Zvaneta Crnje za najboljšo esejistieno zbirko 2011 in nagrado Eda Budiše za najboljšo zbirko kratkih zgodb leta 2012, prieujoco Bog ne bo pomagal. V slovenšcino je do zdaj v celoti prevedena zgolj pesniška zbirka Predmeti, je pa Pogacar v tukajšnjem prostoru objavljal v literarnih revijah Literatura, Apokalipsa in IDIOT.