Priporočamo
Paulo Coelho

Novo: Peto nadstropje

Peto nadstropje je roman o pisateljevem bivanju v starem, slabo vzdrževanem sanatoriju, kjer okreva po Guillain-Barréjevi bolezni, ki je vzniknila mesec dni za tem, ko je koncal roman Clovek rokopis (L'homme manuscrit), za katerega je prejel vec nagrad. Bolezen ga je za nekaj tednov povsem ohromila, spremenil se je v kamen, a s popolno sposobnostjo cutenja in razmišljanja. Ko se mu povrne govor in ponovno postane gibalno neodvisen, zacne v sanatoriju spoznavati bolniško osebje in bolnike, ki so s casom postali prebivalci in prebivalce, ki jim je sanatorijpostal zatocišce. Skozi preplet opisov zanimive drušcine se vije pisateljeva obsesija z zadnjim, poponoma nedostopnim, petim nadstropjem sanatorija.

 
Roman je vaja domišljije in bralca prestavi v dvoumno resnicnost med sanjami in budnostjo, kjer je kljucni element enigma. Meja med fantasticnim in resnicnim je zabrisana, fikcija in stvarnost sta sestavna dela drug drugega.
 
Manuel Baixauli (Sueca, 1963) je slikar in pisatelj. Prvo literarno delo, zbirko kratkih zgodb z naslovom Espiral (Spirala), objavi leta 1998 in s številnimi predelavami ponovno let 2010. Sledi prvi roman Verso (Verz), a šele z romanom L'homme manuscrit (Clovek rokopis) doživi uspeh v literarnem svetu. Roman, v katerem raziskuje, kako lahko moc pisanja vpliva na spremembo življenja, prejme vec nagrad, dobro pa je sprejet tako med literarno kritiko kot tudi med bralci. 2014 izide njegov tretji roman Peto nadstropje (La cinquena planta), kmalu nagrajen s pomembnima nagradama: Premi Joan Crexells de narrativa (nagrada za najboljše leposlovno delo v katalonšeini, objavljeno v preteklem letu) in Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (nagrada valencijskih pisateljev).