Priporočamo
Paulo Coelho

Pogacar, Marko:
Bog ne bo pomagal

Prevod: Jurij Hudolin
ISBN: 978-961-6468-93-0
Področje: ---
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2018
Vezava: trda
Format: 12 x 20 cm
Obseg: 160 strani
   


Bog ne bo pomagal, zbirka kratkih zgodb, je delo Marka Pogaearja, ki je gotovo eno najvidnejših, kritiško pripoznanih in nagrajevanih imen s širšega regionalnega literarnega miljeja. Zbirka enajstih kratkih zgodb je avtorjev prozni prvenec, o katerem se je ob originalni izdaji govorilo, da je to literatura, ki v hrvaški književnosti ali celo širše nima primerjave. Za knjigo je Pogaear prejel nagrado Edo Budiša za najboljšo zbirko kratkih zgodb leta 2012.

Pogaearjeve zgodbe so nedvomen premislek o easu tukaj in zdaj, ki mu ga je uspelo zajeti na idiosinkratieen, aktualen ter stilsko in konceptualno izviren naein. Delo predstavlja prelom in prag, ki v zbirko in s tem tudi v slovenski literarni prostor vnaša nov eas in novo fikcijo.

Marko Pogaear je bil rojen leta 1984 v Splitu, do zdaj je objavil pet pesniških zbirk, tri zbirke esejev, potopis in zbirko kratkih zgodb. Je eno najvidnejših, najdejavnejših in najpotententnejših imen hrvaške in širše regionalne literarne scene. Kar dokazujeta tako mednarodna prepoznavnost in visoka kritiška priznanost, njegova dela so prevedena že v docela trideset jezikov, kot tudi novum njegovega ustvarjanja, vsebinsko in formalno. Deluje kot urednik pri razlienih hrvaških založbah in v razlienih medijih objavlja kritiška, esejistiena in publicistiena besedila. Za svoja dela je prejel številne nagrade – nagrado navrh jezika za najboljši pesniški rokopis; nagrado kvirin za najboljši prvenec 2006; nominacijo za nagrado kiklop za najboljšo pesniško knjigo 2007 in 2013; nagrado Zvaneta Ernje za najboljšo esejistieno zbirko 2011 in nagrado Eda Budiše za najboljšo zbirko kratkih zgodb leta 2012, prieujoeo Bog ne bo pomagal. V slovenšeino je do zdaj v celoti prevedena zgolj pesniška zbirka Predmeti, je pa Pogaear v tukajšnjem prostoru objavljal v literarnih revijah Literatura, Apokalipsa in IDIOT.

Cena:     24.90 €
Internetna cena:     24.90 €   
Dodaj v košarico