Priporočamo
Paulo Coelho

Alan Watts:
Knjiga o tabuju spoznanja, kdo ste

Prevod: Jedrt Lapuh Maležic
ISBN: 978-961-6468-91-6
Področje: ---
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2018
Vezava: broširano
Format: 15,5 x 23,5 cm
Obseg: 116 strani
   

Knjiga o tabuju spoznanja, kdo ste je bila prvic objavljena leta 1966 in je od tedaj že veckrat ponatisnjena in prevedena v vec jezikov sveta. Avtorjevo lucidno razmišljanje in raziskovanje clovekove vloge in soodvisnosti v vesolju ter razumevanje osebne identitete najdeva vedno nove bralce vseh generacij.

Alan Watts se vprašuje, kaj je razlog za iluzijo, da je jaz loceni ego, ki domuje v »vreci iz kože«. Locenost jaza in fizienega sveta privede do napacne rabe tehnologije in do poskusa, da bi si s silo podredili clovekovo naravno okolje, kar vodi do njegovega unicenja. Razodeva skrivnost obstoja, s cimer predstavlja alternativo obcutjem odtujenosti, ki prevladujejo v zahodni družbi, in hkrati vizijo tega, kako lahko zacnemo razumevati kozmicno sebstvo, ki biva v vsaki živi stvari. Ko se ego razblini, zaživimo v sedanjem trenutku v popolni harmoniji z vsem vesoljem.

»Spoznanje o samem sebi privede do cudenja in cudenje do radovednosti in preiskovanja, tako da ljudi nic ne zanima bolj kot ljudje, cetudi gre samo za svojo lastno osebo. Vsak inteligenten posameznik si želi spoznati, kaj ga poganja, vendar pa je obenem navdušen in zafrustriran nad dejstvom, da je on sam najtežja od vseh stvari, ki jih je mogoce spoznati. Kajti cloveški organizem je, tako se zdi, najkompleksnejši od vseh organizmov, in medtem ko ima posameznik prednost, da tako intimno pozna svoj lastni organizem – od znotraj –, ima tudi to prednost, da mu je tako blizu, da mu ni mogoce nikoli priti do dna. Nic se tako ne izmika zavestnemu preiskovanju kakor zavest sama. Zaradi tega smo paradoksalno koren zavesti poimenovali nezavedno.«

Alan Watts (1915-1973) je bil osrednja osebnost pri uvajanju vzhodne filozofske in religiozne miselnosti za zahodne bralce. Kot najstnik je postal budist in se leta 1951 preselil v Kalifornijo, kjer si je pridobil sloves ikone alternativne subkulture, obenem pa je postal eden najbolj znanih piscev šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja.

Cena:     24.90 €
Internetna cena:     24.90 €   
Dodaj v košarico