Priporočamo
Paulo Coelho

Natalia Ginzburg:
Družinski besednjak

Razprodaja
Prevod: Vasja Bratina
ISBN: 978-961-6468-67-1
Zbirka: Tridvaena
Založba: VBZ Ljubljana
Vezava: broširano
Format: 13 x 21 cm
Obseg: 207 strani
   


Družinski besednjak (1963) je nenavadna prvoosebna pripoved o družini svetovno znane italijanske pisateljice Natalie Ginzburg, rojene Levi (1916–1991), ki po ocetovi strani izhaja iz tržaške judovske družine.

Ginzburgova v romanu zajame cas med tridesetimi in petdesetimi leti prejšnjega stoletja, ko je njena družina živela v Torinu. V ozadju družinske zgodovine oriše tudi dogajanja tistega casa: vzpon Mussolinija, uvedbo rasnih zakonov, boj proti fašizmu, izbruh vojne, osvoboditev, povojna leta ...
Dom Levijevih je zelo obiskan in priljubljen, pri njih se srecuje takratna torinska intelektualna in politicna smetana.

Ginzburgova svojih judovskih korenin ne prikazuje kot drugacnost, družino raje opisuje kot obicajno, ceprav to v resnici ni. Zgodba je prežeta s spomini na otroštvo, mladost in na ljubljene osebe, vse skupaj pa je obarvano s toplino družinskega besednjaka, z uporabo dolocenih besed, besednih zvez in fraz v družinski komunikaciji, kot tudi z navadami posameznih clanov družine.

Družinski besednjak spada med klasicna dela italijanske književnosti in je v Italiji uvršcen na seznam obveznega šolskega branja. Zanj je Natalia Ginzburg leta 1963 prejela najvišjo italijansko literarno nagrado Strega.

Cena:     6.90 €
Internetna cena:     5.52 €   
Dodaj v košarico
Ostale znižane naslove pogledajte tukaj