Priporočamo
Paulo Coelho

Edo Popovic:
Oci

Razprodaja
Prevod: Tadej Cater
ISBN: 978-961-6468-66-4
Zbirka: Izbrana dela hrvaške književnosti
Založba: VBZ Ljubljana
Vezava: broširano
Format: 13 x 21 cm
Obseg: 261 strani
   


Roman Oci je urbana, generacijska zgodba z zagrebških ulic. Prvoosebna pripoved glavnega junaka, fotografa Ivana Kalde, vznika na psihoterapevtovem kavcu in se odvija v dveh pripovednih linijah. V eni sledimo junkovemu otroštvu in odrašcanju v zagrebških naseljih od 60. let prejšnjega stoletja. Druga se dogaja v sedanjosti in je le izhodišce gledanja, tako kot fotografija, ki v neki tocki zapisuje sedanjost s povsem drugim namenom. Samotarski znacaj in neprilagojenost pripovedovalca sta odsev odrašcanja v disfunkcionalni družini, ob ravnodušnem ocetu, sovražno naravnanem ocimu in materi, ki je življenje nekako prenašala. Gre za povzetek življenjskih uspehov in neuspehov, ki jih odlicno karakteriziran glavni junak zakljucuje ironicno in duhovito.

V Popovicevem pisanju nasploh so glavni junaki vedno prepricljivi in dobro psihološko razdelani, kar mu je kritika poleg izcišcenega, jedrnatega in asketskega izražanja pohvalila tudi v pricujocem romanu.

Edo Popovic (1957, Livno, BIH) od leta 1968 živi v Zagrebu. S svojim prvencem, zbirko zgodb Ponocni Boogie, je leta 1987 vstopil na literarno sceno in bil zelo dobro sprejet pri bralstvu in kritikih ter si pridobil status kultnega avtorja osemdesetih let. V tem casu je bil tudi eden od pobudnikov in urednik casopisa Quorum, kateri je sledil tedanji literarni in kulturni sceni. Pri razlicnih hrvaških medijih je delal kot novinar in reporter. Leta 2000 izide njegova druga zbirka zgodb San žutih zmija. Sledijo avtobiografsko-dnevniški zapisi Kameni pas (2001), novela Koncert za tequilu i apaurin (2002), roman Izlaz Zagreb jug (2003), ki je preveden tudi v slovenšcino, novela Plesacica iz Blue Bara (2004), roman Decko, dama, kreten, drot (2005), zbirka ilustriranih kratkih zgodb v sodelovanju z ilustratorjem Igorjem Hofbauerjem Tetovirane price (2006), trilogija Igraci (2006), roman Oci (2007), Prirucnik za hodace (2009) in zadnji roman Lomljenje vjetra (2011).
Njegova dela so prevedena v vec jezikov.

Cena:     6.90 €
Internetna cena:     5.52 €   
Dodaj v košarico
Ostale znižane naslove pogledajte tukaj