Priporočamo
Paulo Coelho

Mlakić, Josip:
Živi in mrtvi

Razprodaja
Prevod: Tadej Čater
ISBN: 978-961-6468-48-0
Zbirka: Izbrana dela hrvaške književnosti
Založba: VBZ Ljubljana
Vezava: broširano
Format: 12 x 20 cm
Obseg: 192 strani
   

Podobno kot v svojem prvencu z naslovom Kad magle stanu, ki ga je zavihtel na sam vrh hrvaške vojne proze, se Josip Mlakić (roj. leta 1964) tudi v romanu Živi in mrtvi loti vojne v Bosni.

V romanu vzporedno spremljamo dve vojni situaciji, v katerih se znajdeta Tomo, leta 1994, in njegov ded Martin, petdeset let poprej. S tem, ko postavi tako deda kot tudi vnuka v isto vojno situacijo in locira njuni vojni izkušnji v isti, skrivnostni prostor Črnih vod in Grobnega polja, oziroma s pomočjo cikličnosti časa in perpetuiranjem identičnih fabularnih obrazcev, privede Mlakić do najvišje potence nesmiselnost in absurdnost vojne, s čimer istočasno potrjuje tudi dobro poznano prekletstvo, da “v tem našem prostoru vojni ne ubeži niti ena sama generacija”.
In vse to mu uspe, ne da bi zapadel v ideologijo in politiko kakršnekoli vrste, prav tako se ne postavi na nobeno stran, ampak se popolnoma osredotoči na ustvarjanje suspenza in verodostojnega prikaza negotovosti. Kar pa privede do vrhunca absurda vseh teh “naših” vojn, je prav to dobro, intimno, “domače” poznavanje ljudi z druge strani. In prav to uspe avtorju na nekaj mestih slikovito in pretresljivo prikazati bralcu.

S sugestivnimi opisi pokrajine (pogostost goste megle, “ki bi jo lahko rezal”, dež, ki brez prestanka namaka uniformo, zastrašujoč ogenj v daljavi itd.) uspe Mlakiću premestiti bralca v atmosfero vojne psihoze in smrti, ki protagonistom nenehno diha za ovratnik, nas pa preobraža v neposredne sodnike opisanih dogodkov.
Zadnje strani romana nam prinašajo tudi žanrski prehod iz vojnega čtiva v horror, kar avtor namerno izpelje, da bi ta dva pojma izenačil in nam s tem posredoval jasno in nedvoumno sporočilo, romanu pa dodal še metafizično dimenzijo.

Kljub pretresljivi atmosferi je roman izjemno dinamičen in filmski, zaradi česar ni presenetljivo, da so po njem posneli istoimenski film, ki je na festivalu v Pulju prejel celo osem Zlatih aren.

Cena:     5,00 €
Internetna cena:     4,00 €   
Dodaj v košarico
Od istega avtorja:
  
  • Čuvari mostova
  •  
      
  • Kad magle stanu
  •  
    Ostale znižane naslove pogledajte tukaj