Priporočamo
Paulo Coelho

Jon Krakauer:
V divjini

Prevod: Neva Stojko
ISBN: 978-961-6468-44-2
Zbirka: Tridvaena
Založba: VBZ Ljubljana
Vezava: trda
Format: 15,5 x 23,5 cm
Obseg: 172 strani
   

Jon Krakauer nam je dobro znan kot avtor bestselerja Izginuli. V tokratni knjigi, V divjini, nam postreže z novo pretresljivo zgodbo o mladeniču, ki se je leta 1992 iz dobre družine z avtoštopom odpravil na Aljasko in tako popolnoma sam odkorakal v divjino gore McKinley. Ime mu je bilo Christopher McCandless. Pred odhodom je daroval 24.000 ameriških dolarjev v dobrodelne namene, zapustil svoj avto in večino svojega imetja, zažgal vso gotovino, ki jo je imel v denarnici in se podal v povsem nove življenjske okoliščine, ki so mu pomenile glavni življenjski izziv.
Jon Krakauer ustvari pripoved skozi prizmo pojasnjevanja vznemirljivih dejstev iz Chrisovega kratkega življenja. Z zanimanjem, ki še skorajda meji na obsedenost, raziskuje in pojasnjuje ter tako razpleta klobčič hrepenenj in vzgibov, ki so vodila McCandlessa. Izjemnemu pripovednemu slogu, ki knjigo naredi povsem neodložljivo do zadnje besede, pripomore še avtorjevo globoko kopanje po misteriju in razpletanje le-tega: skrivnostna privlačnost globine ameriške divjine v naši domišljiji, čar zelo tveganih dejanj mladeniča s posebnim zasanjanim pogledom na svet, kompleksnost vezi med očeti in sinovi …
Ko se McCandlessove nedolžne napake izkažejo za nepopravljive in pogubne, postane hvaležna snov tabloidnih naslovnic in bombastično potvorjenih resnic. Pojavljajo se namreč trditve, da je sam hotel v smrt.
Krakauer nam prinaša brezkompromisen opis njegovega popotovanja, avtor si namreč želi prikazati le čisto resnico, razbija sence in polresnice, prikazuje dejstva z golim razumevanjem, ne da bi pri tem zapadel v sentimentalnost. Kljub realističnemu pristopu opisovanja ima knjiga magično moč, je nadvse ganljiva, saj moč Krakauerjevega pripovedovanja žari iz vsake strani knjige.

Po knjigi je bil tudi posnet film, ki ga je režiral Sean Pen

Cena:     9.90 €
Internetna cena:     9.90 €   
Dodaj v košarico