Priporočamo
Paulo Coelho

Božia, Stipe:
K2 - zmagoslavje in tragedija

Prevod: Iztok Osojnik
ISBN: 978-961-646-880-0
Zbirka: Tridvaena
Založba: VBZ Ljubljana
Leto izdaje: 2014
Vezava: broširano
Format: 15,5 x 23,5 cm
Obseg: 168 strani
   Alpinisti K2 imenujejo »divja gora« in ga imajo za najnevarnejšega od vseh osemtisoeakov, precej zahtevnejšega od Mount Everesta. Tudi za Stipeta Božiaa je bil najtežji prav vzpon na K2, 8611 metrov visoko, drugo najvišjo goro sveta.

Knjiga K2 - zmagoslavje in tragedija je pretresljiva zgodba o vzponu na to »divjo goro«, o športnem zmagoslavju, ki se je na sestopu z vrha sprevrglo v kreevit boj za preživetje. Stipe Božia je napisal vee alpinistienih in potopisnih knjig, toda prav v tej je podal svojo najdramatienejšo plezalsko izkušnjo, ki ga je pripeljala do psihienega in telesnega roba, pustolovšeino, v kateri se je neprekinjeno boril za svoje življenje in za življenje svojih plezalskih tovarišev.

Stipe Božia je eden od najuspešnejših hrvaških in svetovnih alpinistov. Na veliko vrhov je splezal v družbi slovenskih alpinistov. Povzpel se je na tri najvišje gore na svetu: Mount Everest (8848 m), K2 (8611 m) in Kaneendzengo (8586 m). Osvojil je tudi najvišje vrhove vseh sedmih celin: Mount Everest (Azija), Aconcaguo (Južna Amerika), Kilimandžaro (Afrika), Mount Vinson (Antarktika), Mont Blanc (Evropa) in Mount Kosciuszko (Avstralija).

Na svojih potovanjih je posnel veliko izjemnih fotografij in jih prikazal na samostojnih in skupinskih razstavah. S profesionalno kamero je posnel kilometre filmskih trakov in posnetkov v najbolj odroenih krajih sveta. Na filmskem festivalu leta 1999 v Trentu je njegov film Reticent Wall dobil nagrado srebrni encijan za najboljši športni dokumentarni film, film Daulagiri express pa so nagradili na filmskih festivalih v Italiji, na Slovaškem in v Avstriji.

Cena:     25.90 €
Internetna cena:     20.72 €   
Dodaj v košarico