Biografija Paula Coleha

Paulo CoelhoPaulo Coelho se je rodil v Braziliji v zelo verni in tradicionalno usmerjeni družini. Študiral je pravo, a je študij opustil in se podal na potovanje po svetu. Po vrnitvi domov je napisal številna besedila za različne glasbene skupine. Leta 1986 se je podal na dolgo in slavno romarsko pot Santiago de Campostela v severozahodnem delu Španije, ki je zapustila odločilen pečat v njegovem življenju. Njegovo navdušenje nad spiritualnostjo pa izvira iz časov, ko je kot hippie potoval po svetu in spoznaval skrivne združbe ljudi, orientalske religije in misticizem.

Paulo Coelho je postal eden najbolj množično branih avtorjev na svetu. Slaven je postal predvsem zahvaljujoč svojima romanoma Alkimist in Zahir. Paulo Coelho je za nekatere alkimist besed, za druge fenomen množične culture, najvplivnejši pisatelj današnjega časa. Bralci iz več kot 157 držav so ga spremenili v vodilnega pisca sodobnosti. Po vsem svetu je bilo prodanih več kot 100 milijonov njegovih knjig, prevedenih v 67 jezikov. Misli, filozofija in teme njegovih del so navdihnile milijone bralcev, ki iščejo svojo lastno življenjsko pot in nove poglede na razumevanje sveta.

Prejel je številne prestižne mednarodne nagrade, med katerimi velja izpostaviti Crystal Award, ki mu jo je podelil World Economic Forum, in francosko odlikovanje Legije časti (Legion d’honneur). Leta 2002 je bil sprejet v Brazilsko akademijo družbenih ved (Academia Brasileira de Letras). Leta 2007 pa je postal UN-ov glasnik miru.

»V delih Paula Coelha se zdi, kot da se obrača k vsakomur izmed nas, kar je njegov prav poseben dar. Poleg tega je nežen in sočuten učitelj. In prav to so razlogi, zakaj je Paulo Coelho tako dobro sprejet med ljudmi in zakaj so njegove knjige prodane v sto milijonih izvodov.«  - Dana Goodyear, The New Yorker

“Paulo Coelho ni le eden izmed najbolj načitanih, je tudi eden izmed najvplivnejših sodobnih pisateljev.” - Žirija na podelitvi nagrade “Bambi” Paulu Coelhu leta 2001

“Njegove knjige so dobro vplivale na milijone ljudi.” - The Times